Mistrzowska sałatka z bobu i awokado

  15.08.2016

  Czy sałatka musi kojarzyć się z sałatą lodową i tymi samymi dodatkami? Brakiem sytości i nudą? Nie! Przed Wami pomysł na sałatkę z bloga kulinarnego Jadłonomia - sałatka z bobu i awokado. Wszystko to połączone pysznymi aromatami przypraw i słodyczy syropu klonowego. Koniecznie spróbuj, zapraszamy!

Mistrzowska sałatka z bobu i awokado

Składniki

  • 500 g bobu
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 5 suszonych pomidorów
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: pietruszka

Instrukcja

  • W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Dodać bób i gotować do miękkości, czyli w zależności od wielkości ziaren około 10 – 18 minut.
  • W międzyczasie cebulę posiekać w kostkę, suszone pomidory pociąć na paseczki, a pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki. Awokado pokroić w grubą kostkę i obficie skropić sokiem z cytryny.
  • Ugotowany bób odcedzić i zostawić na kilka minut do przestudzenia. W tym czasie wymieszać składniki dressingu i posiekać pietruszkę.
  • Przestudzony bób wyłuskać, następnie przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone warzywa, dressing i wszystko delikatnie wymieszać. Podać z mnóstwem posiekanej pietruszki.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)