Mini pizza wegetariańska

  09.02.2018

Zwieńczeniem dzisiejszego Międzynarodowego dnia Pizzy jest przepis na wspaniałe mini pizze! Bezmięsny przysmak, który z pewnością pokochają wszyscy!

Mini pizza wegetariańska

Mini pizze

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 i 3/4 szklanki mąki (cześć może być pełnoziarnista)

Instrukcja

  1. Wymieszaj w kubku wodę z cukrem i drożdżami odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, drożdże i olej, wymieszaj, wyrób ręcznie lub przy pomocy robota gładkie ciasto (ewentualnie dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie). Odstaw do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  3. Z tego przepisu powinna wyjść duża blacha piekarnikowa, ale możesz robić tak jak ja i zrobić mini pizze (część ciasta której na bieżąco nie zużywam, mrożę).
  4. Wyrośnięte ciasto pokroiłam na 3 części (z czego 2 zamroziłam). Placek rozwałkowałam, pokroiłam na trójkąty, odłożyłam na blachę wyłożoną matą z teflonem.
  5. Jedną połowę trójkątów posmarowałam koncentratem pomidorowym, a drugą sosem czosnkowym (dowolnym).
  6. Na spody pomidorowe położyłam podsmażone pieczarki, kawałki tempehu wędzonego, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i plasterki czarnych oliwek.
  7. Na spody z sosem czosnkowym trafiły podsmażone pieczarki, czerwona cebula, szpinak, plastry cukinii, brokuł, papryka i oliwki.
  8. Blachę z pizzami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika z ustawioną temperaturą 180 stopni na ok 15 minut, ale czas zależy od piekarnika i stopnia jego rozgrzania. Można je również upiec na kamieniu do pizzy, wydłuży to czas nagrzewania ale za to bardzo szybko pizza jest gotowa.
  9. Ciasto jest miękkie i puszyste a małe mini pizze pomimo tego że trochę więcej przy nich pracy niż przy okrągłej będą się fajnie prezentowały a to że mają różne dodatkami urozmaici niejedną imprezę.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Powiązane posty

Dodaj komentarz

 (z http://)