Mini-Panettone z żurawiną

  14.03.2014

Piękna wiosenna pogoda zawróciła nam już w głowach, marzenia o letniej pogodzie powoli się ziszczają a wraz z nimi rosnie nam ochota na trochę słodyczy. Z tego względu na słoneczny weekend polecamy mini-panettone z żurawiną, zapraszamy!

Mini-Panettone z żurawiną

Mini-Panettone z żurawiną

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1/2 kostki drożdży (21g)
  • 50 g cukru
  • 80 ml letniego mleka
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 50 g miękkiego masła
  • sól
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g nugatu orzechowego
  • 50 g orzechów macadamia
  • 50 g suszonej żurawiny masło do wysmarowania formy

Instrukcja

  1. Mąkę wsypać do miski i uformować małe wgłębienie. Drożdże pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w letnim mleku. Wlać drożdże do wgłębienia i domieszać trochę mąki, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Dodać jajka, masło, 1 szczyptę soli i zagnieść błyszczące, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt miękkie, dodać jeszcze trochę mąki. Odstawi ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Czekoladę, nugat, orzechy i żurawinę posiekać i dodać do ciasta. Formy natłuścić, wyłożyć paskami papieru w taki sposób, aby wystawały one na 3 cm ponad brzeg foremki.
  4. Podzielić ciasto na 8 części i uformować z nich kule. Włożyć je do foremek i pozostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Piec ciastka przez 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary), na 2. poziomie od dołu). Gdy przestygną wyjąć mini-panettone z foremek i podawać.

Wskazówki

  • Smak panettone można łatwo zmieniać dodając do ciasta w zależności od upodobań pistacje, rodzynki, lub kandyzowane wiśnie. Gotowe panettone można przechowywać przez pewien czas w puszce na ciastka.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)