Miętowa pasta z groszku

  07.07.2016

  Proponowaliśmy Wam wiele dodatków do świeżego pieczywa, dzisiaj ciąg dalszy tych inspiracji. Przed Wami miętowa pasta z zielonego groszku. Oczywiście najlepiej gdy groszek byłby świeży, ale na całe szczęście ten mrożony też jest smaczny i wcale nie traci na wartości odżywczej. Spróbuj koniecznie tego iście letniego powiewu na kanapce! Smacznego!

Miętowa pasta z zielonego groszku

Składniki

  • 400 g groszku,
  • 20 lub więcej liści mięty,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kilka łyżek dobrego oleju tłoczonego na zimno.
  • sól, pieprz.

Instrukcja

Groszek ugotować do miękkości, odcedzić (wody nie wylewać), ostudzić. Wrzucić groszek do blendera (używam kielichowego), dodać liście mięty (bez łodyżek), sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Groszek zalać odrobiną wody z gotowania, ale tylko taką ilością żeby blender dał radę zmielić groszek a, żeby pasta nie okazałą się zupą (lepiej dolewać po trochu) oraz dodać oleju. Zmielić na pastę, gładkość zależy od Was, jedni lubią idealnie gładkie, inni wolą czuć kawałki. Pastę próbujemy i ew. doprawiamy do smaku, Zjadamy tak jak najbardziej lubimy, np z domowym pieczywem chrupkim. To jest pyszne!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)