Marynowane cytryny z kardamonem i anyżem

  21.11.2013

Zapraszamy do wniesienia odrobiny egzotycznego szaleństwa do szaroburej rutyny dnia, dzisiaj przepis na marynowane cytryny. Koniecznie wypróbuj!

Marynowane cytryny z kardamonem i anyżem

Marynowane cytryny z kardamonem i anyżem

Składniki

  • 6 cytryn
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 czerwone pepperoni
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 1/4 l soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe soli morskiej
  • 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 4 owoce kardamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 4 listki limonki kaffir

Instrukcja

  1. Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Obciąć końcówki i pokroić każdy owoc na osiem części. Włożyć je do czystych słoików lekko dociskając.
  2. Laskę cynamonu połamać na cztery części. Wanilię wyskrobać z kory. Peperoni przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć i posiekać. Cynamon, wanilię, pepperoni, sok pomarańczowy, sól morską, cukier trzcinowy, kardamon, anyż, curry i liście limonki włożyć do jednego garnka i zagotować, aby cukier i sól się rozpuściły. Gotowym wywarem korzennym wraz z przyprawami zalać cytryny w słoikach. Słoiki zamknąć i gotować przez 40 minut w 100 °C. Po ugotowaniu odstawić słoiki do wystygnięcia a następnie do lodówki.
  3. Marynowane cytryny powinny stać w lodówce przynajmniej przez trzy dni. Im dłużej pozostaną w chłodzie i będą przechodzić korzennym aromatem, tym będą smaczniejsze. Optymalny czas to dwa tygodnie.

Dodatkowe informacje

  • Korzenne cytryny pasują wyśmienicie jako dodatek do mięsa, potraw z grilla i ryb. (patrz Leszcz morski, strona 85, i Wieżyczki z diabła morskiego i makaronu, strona 82). Aby uzyskać sos cytrynowy należy posiekać cząstki cytryny i wymieszać je z zalewą.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)