Marynowana pierś z kaczki z sałatką z fig i kolendry

  11.02.2014

Mięso kaczki jest bardzo zróżnicowanym mięsem, możemy znaleźć elementy będące suche oraz takie, które są soczyste. Właśnie do nich należy przednia część kaczki, czyli pierś. W połączeniu z figami i kolendrą tworzą pyszne danie, na które serdecznie zapraszamy!

Marynowana pierś z kaczki z sałatką z fig i kolendry

Pierś kaczki

Składniki

Pierś z kaczki

  • 4 filety z piersi kaczki (po 120 g, bez skóry)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli do peklowania
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna jałowca
  • 100 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sałatka

  • 6 dojrzałych fig
  • 1 pęczek kolendry
  • 150 g roszponki
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego

Pozostałe składniki

  • 4 okrągłe kromki chleba tostowego
  • masło

Przygotowanie

  1. Filety z piersi kaczki umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, następnie zmiksować przy pomocy blendera dodając sól do peklowania, kolendrę, cukier, gorczycę, liść laurowy, jałowiec, 80 ml syropu klonowego i 200 ml wody. Otrzymanym sosem zalać filety z kaczki i marynować przez 3 godziny.
  2. Wyjąć mięso z marynaty, osączyć i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju. Zawinąć w folię do żywności, włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować przez 7 minut w temperaturze 90 °C.
  3. Figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Kolendrę i roszponkę umyć i osuszyć. Kolendrę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać razem resztę syropu klonowego i ocet jabłkowy. Przyprawić nim figi wymieszane z kolendrą.
  4. Kromki chleba opiec w tosterze i posmarować je masłem.
  5. Rozdzielić grzanki na cztery talerze układając na każdej trochę roszponki i sałatki figowej. Pokroić pierś z kaczki w cienkie plasterki i układać na grzankach.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Dodaj komentarz

 (z http://)