Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami

  19.07.2017

"Piklowanie jest fajne. Można bawić się smakami i przyprawami. Czasem pozwalam sobie na szalone eksperymenty. Przy piklowaniu i kiszeniu jakoś zawsze to wychodzi. Smaki mogą być zaczerpnięte z kosmosu i wymiksowane ze sobą. A jakoś zawsze ten smak się odnajduje i jest bajeczny.

Dziś marynuję marchewki. Sposób jest troszkę szalony bo wraz z octem spirytusowym i solą, w zalewie ląduje woda różana. Nadaje ciekawego aromatu. Proporcjonalnie nie jest jej dużo."

~ Wegannerd

Brzmi super? Dla nas ekstra! Spróbuj koniecznie tego wyjątkowego smaku!

Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami

Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami

Składniki

  • 8-12 małych marchewek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka octu
  • 1/4 szklanki zagotowanej wody
  • (niekoniecznie) płatki chili

Instrukcja

  1. Przygotuj około 400ml słoik. Dobrze go wyparz.
  2. Marchewki obierz. Możesz obrać je w wstążki, w tedy marchewka szybciej się zamarynuje. Ja przekroiłam je na pół lub ćwiartki.
  3. Marchewki umieść w słoiku. Im ciaśniej tym lepiej.
  4. W szklance przygotuj ocet, wodę przyprawy i wodę różaną.
  5. Wymieszaj by cukier i sól się rozpuściły.
  6. Zalej marchewki.
  7. Brzeg słoika wytrzyj (najlepiej wacikiem ze spirytusem).
  8. Pasteryzuj 10 minut.
  9. Pozostaw na od 2-4 tygodni.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)