Marokański bób z karczochami

  14.07.2016

  Ostatnio pojawił się na naszym blogu przepis na bób smażony w soli. W związku z tym, że od zawsze namawiamy wszystkich do korzystania z warzyw i owoców sezonowych, dzisiaj również przedstawiamy Wam kolejną odsłonę bobu, tym razem w klimacie marokańskim. Doprawiony dużą ilością aromatycznych przypraw, z dodatkiem orzeźwiającej cytryny, a wszystkiemu towarzyszy spora ilość świeżych ziół. Tym razem autorka bloga kulinarnego Jadłonomia użyła do przyprawienia bobu karczochów, mięty i kolendry. Zapraszamy!

Marokański bób z karczochami

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki kuminu
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 kg bobu
  • 1/2 litra bulionu warzywnego bulionu
  • 1 szklanka pokrojonych karczochów, używam tych
  • 1 pęczek mięty, posiekany
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: kolendra i pietruszka, kuskus lub pieczywo

Instrukcja

Dodatkowe informacje

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę dodać cebulę i podsmażać na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie dodać czosnek, skórkę z cytryny oraz kumin i smażyć jeszcze 1 – 2 minuty.
  • Wlać wino, intensywnie zamieszać i dusić przez 3 minuty. Po tym czasie dodać bób, karczochy, posiekaną miętę oraz wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 10 – 12 minut do czasu, aż bób będzie miękki.
  • Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać posypane świeżą kolendrą z kuskusem.
    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)