Marchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem

  09.11.2013

Potrzeba naprawdę mało czasu aby stworzyć tą pyszną zupę krem. Jest ona idealna na rodzinną, lekką kolacje ale co najważniejsze jest bardzo zdrowa i dietetyczna. Warto spróbować, zapraszamy!

Marchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem

Marchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem

Składniki

  • 400g marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • klarowane masło, oliwa lub olej kokosowy do smażenia
  • sól morska do smaku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej lub utarty imbir (2cm)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki groszku
  • kilka migdałów
  • listki świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła lub jogurtu
  • olej sezamowy lub oliwa do skropienia

Instrukcja

  1. Pokrój marchewkę i dodaj do rondla, zalej wodą mineralną na 2-3 cm nad poziomem marchewki i ugotuj ją do miękkości.
  2. Groszek ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Rozgnieć na puree, najlepiej widelcem, groszek wraz z miętą i masłem lub jogurtem, dodając trochę utartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie).
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż pokrojoną cebulkę oraz czosnek.
  4. Do ugotowanej marchewki dodaj kurkumę, curry, ugotowaną kaszę jaglaną i listki bazylii. Dopraw solą morską i zmiksuj. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną  konsystencję dodaj trochę oliwy lub masła. Podgrzej jeszcze chwilę zupę w rondlu.
  5. Zupę serwuj z groszkiem i pokrojonymi w kostkę migdałami, skropione oliwą i udekorowaną listkami bazylii.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony Gotujzdrowo

Autor:

Marchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem i migdałamiMarchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem i migdałamiMarchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem migdałamiMarchewkowo jaglana zupa krem z groszkiem i migdałami

Dodaj komentarz

 (z http://)