Marchewka po indyjsku

  11.01.2014

Warto dbać o to, żeby nasza kuchnia nie straciła barw, dlatego dzisiaj zapraszamy do wypróbowania pomarańczowej przystawki jaką jest marchewka po indyjsku. Wyrazisty smak przypraw połączony ze słodkością marchwi to jest nasza propozycja na dzisiaj, koniecznie wypróbuj!

Marchewka po indyjsku

Marchewka

Składniki

  • 1 pęczek marchewek
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki stołowe
  • soku pomarańczowego
  • 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego
  • biały pieprz
  • sól
  • 2 łyżki stołowe posiekanej mięty

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Tepan rozgrzać, stopić na nim masło. Stale mieszając przez 3 minuty podsmażać na nim marchew.
  3. Dodać rodzynki i przyprawy oraz sok pomarańczowy i likier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać potrawę świeżo posiekaną miętą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Pokaż wszystkie komentarze 

Kamil

14.03.2016 00:19:19

Marchew gotowaną lubię, ale dotąd inaczej ją przyrządzałem. Przepis powyżej jest interesujący i chyba warty wypróbowania.

Dodaj komentarz

 (z http://)