Marcepanowa krajanka twarogowa

  18.04.2018

Wiosną, gdy tylko pojawią się na drzewach pierwsze kwiaty i pąki, mamy ochotę na lżejsze desery. I taka właśnie jest ta krajanka - delikatna, cytrusowa masa marcepanowo-twarogowa na leciutkim biszkopcie. Między warstwami wsad z prażonych jabłek. Ciasto kroję w podłużne prostokąty, jak batoniki. Można je zabrać na piknik czy grilla. Polecam bardzo!

Marcepanowa krajanka twarogowa

Marcepanowa krajanka twarogowa

Składniki (składniki na blaszkę 28x18 cm)

Prażone jabłka

  • 2-3 duże jabłka

Biszkopt

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki cukru (40g)
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (30g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
  • szczypta soli

Masa twarogowo-marcepanowa

  • 200 g twarożku Mój Ulubiony
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Prażone jabłka

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na dużych okach tarki i smażymy do odparowania wody.

Biszkopt

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Ciągle miksując powoli wsypywać cukier.
  3. Następnie wrzucać po 1 żółtku, po każdym dokładnie miksując.
  4. Na końcu dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
  5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Gdy wstawiamy biszkopt do piekarnika, rozpoczynamy szykowanie masy twarogowej.
  7. Pieczenie:
    1. Temperatura: 180ºC
    2. Czas: ok. 12-15 minut (do zezłocenia)

Masa twarogowo-marcepanowa

  1. Białko ubić na sztywno. Odstawić.
  2. Twarożek, żółtko, mąkę, skórkę, przyprawę i śmietankę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
  3. Do masy twarogowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Marcepan rozkruszyć do kubeczka i podgrzać w mikrofali (powinien być mocno ciepły). (jak dodacie go do twarożku, to niestety się nie rozbije, próbowałam).
  5. Do marcepanu dodać 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszać na gładką masę.
  6. Półpłynny marcepan dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
  7. Na upieczony biszkopt wyłożyć prażone jabłka.
  8. Na nie wylać masę twarogową.
  9. Pieczenie:
    1. Temperatura: 160ºC
    2. Czas: 65 min.

Dodatkowe informacje

  • Studzić w blaszce. Schłodzić przez ok. 2-3h.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)