Malinowy sernik na zimno

  22.08.2018

Kremowy, delikatny, mocno owocowy sernik na zimno. Najlepszy letni deser, szczególnie, gdy pod ręką mamy sezonowe owoce. Do masy serowej dodałam kwaskowate maliny, a na wierzchu wyłożyłam borówki. Mocno schłodzony sernik smakuje jak wyborne lody. Wypróbujcie, zanim przyjdzie pora na serniki pieczone i gotowane ;)

Malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Składniki (składniki na tortownicę o średnicy 25cm)

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%/36%
  • 200 g zmielonego trzykrotnie twarogu lub serka wiaderkowego (użyłam Mój Ulubiony)
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam Danio XXL)
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 180 ml wrzątku
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub jagodowym rozpuszczone (każda osobno!) jedna w 200 ml, a druga w 300 ml wrzątku
  • ok. 10-15 sztuk okrągłych herbatników
  • 200 g świeżych malin
  • 100 g świeżej borówki amerykańskiej

Przygotowanie

  1. Przygotowania rozpoczynamy od przyrządzenia galaretek.
  2. Rozpuszczone galaretki odstawiamy do przestudzenia.
  3. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misce (wszystko razem) ubijamy na gładki krem.
  4. Dodajemy twarożek, serek homogenizowany i jogurt grecki i miksujemy tylko do połączenia się składników.
  5. Odkładamy 2 czubate łyżki kremu sernikowego (będzie nam potrzebny do zabarwienia 1 leśnej galaretki).
  6. Do masy sernikowej dodajemy maliny - należy wmieszać maliny tak, aby się zbytnio nie rozpadły.
  7. Następnie hartujemy galaretkę cytrynową z żelatyną, dodając do niej 1 łyżkę kremu sernikowego.
  8. Dokładnie mieszamy i dodajemy do kremu sernikowego. Miksujemy.
  9. Dno blaszki wykładamy warstwą biszkoptów i wylewamy na nie cały krem sernikowy.
  10. Wstawiamy do lodówki do stężenia - zajmuje to ok. 30 min.-1 h.
  11. Pozostawione 2 łyżki kremu hartujemy galaretkę leśną i wylewamy na sernik.
  12. Układamy na niej borówki.Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. min.
  13. Na końcu wylewamy schłodzoną do temperatury pokojowej ostatnią, leśną galaretkę.
  14. Wstawiamy całość do lodówki na 3-4 h, a najlepiej całą noc.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)