Makaron z warzywami

  28.10.2016

Dzisiejsze danie to nic wyszukanego, to najprostsza inspiracja dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu co począć z warzywami lerzącymi w ich lodówkach. Tak zwane danie 'z tego co zostało w lodówce', czyli super pomysł dla zabieganych czy z niskim budżetem finansowym. Czasem najprostsze rozwiązania stają się najsmaczniejsze! 

Makaron z warzywami

Składniki

  • ok 120 g makaronu (u mnie bezglutenowy - bo bardzo go lubię),
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały brokuł,
  • garść oliwek zielonych,
  • 1 mała sałata rzymska lub garść innej zielenizny (takiej jaką macie np. rukola, roszponka),
  • sól, pieprz, krem balsamiczny,
  • olej.

Instrukcja

Ugotować makaron do miękkości, odcedzić (można przepłukać jeśli jest glutenowy). Paprykę pokroić na kawałki, cebulę posiekać w półplastry, brokuła w niewielkie różyczki. Na patelni z olejem podsmażać do miękkości paprykę i cebulę, dodać brokuł, gdy już będą miękkie dodajemy przepołowione oliwki, zieleniznę (dowolnie porwaną lub pokrojoną) oraz makaron, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kremem balsamicznym. Zjadamy na ciepło lub jako sałatkę na zimno.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)