Makaron z prawdziwkami w sosie śmietankowym z orzechów nerkowca

  12.10.2016

  Jak wszyscy wiecie Ballarini jest włoską firmą, kochającą tradycje. Kochamy pyszne tradycje! Makaron jako tradycyjny włoski przysmak naszym zdaniem sprawdzi się zawsze! Tym razem przedstawiamy Wam przepis pochodzący z bloga kulinarnego Wegannerd. Jest to idealny makaron z prawdziwkami w kremowym sosie z nerkowców. Brzmi zachęcająco? Uwierz smakuje jeszcze lepiej! (Może zamiast wierzyć nam na słowo, spróbujesz sam?)

Makaron z prawdziwkami w sosie z orzechów nerkowca

Składniki

  • 1-2 porcje ulubionego makaronu
  • 3-5 grzybów prawdziwków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • sos:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda lub mleko roślinne do rozcieńczenia sosu
  • sól

Instrukcja

SOS
  • Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw na 1-2 godziny. Odcedź je i zacznij miksować. Dodaj płatki drożdżowe i sok z cytryny. By uzyskać odpowiednią konsystencję dodawaj wody lub mleka. Miech sos będzie gesty o jednolitej konsystencji. Dopraw solą.
  • Makaron i grzyby
  • Grzyby oczyść przy pomocy nożyka i pędzla z igiełek i ziemi. Pokrój je w cienkie plastry.
  • Przygotuj patelnie i dodaj oliwę.
  • Przenieś na patelnie grzyby i smaż je przed około 3-5 minut z każdej strony tak by się zarumieniły. Część grzybów przenieś na talerzyk posłużą do udekorowania dania.
  • Międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź go i dodaj do grzybów. Wymieszaj, niech makaron wchłonie oliwę.
  • Na koniec dodaj 1-2 łyżki śmietany z nerkowców.
  • Podlej paroma łyżkami wody by sos nie był za gęsty.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Przenieś makaron na talerz. Dodaj wcześniej odłożone na bok grzyby. Posyp posiekaną bazylią.
  • Dopraw ww solą i pieprzem.
  • Przenieś makaron na talerz. Dodaj grzyby
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)