Makaron z pesto z rukoli

  09.10.2015

Pesto, zwłaszcza te robione w domu, to idealny dodatego do makaronów czy chleba. Można je oczywiście na wiele sposób przygotowywać, z reguły jednak postawą jest bazylia. Tym razem dostajecie od nas propozycję na pesto z rukoli, bardziej wyrazistej od bazylii. Pesto dopełni idealnie makaron i stworzy znakomitą propozycję na obiad czy romantyczną kolacje, zapraszamy!

Makaron z pesto z rukoli

Makaron z pesto z rukoli

Składniki

  • 2 porcje makaronu (użyłem makaronu penne firmy Czaniecki)
  • spora garść rukoli
  • niewielki ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii (można zastąpić migdałami lub nerkowcami)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ok. 10 listków bazylii
  • oliwa (ok. 3-4 łyżek)
  • sól

Instrukcja

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Rukolę umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy czosnek, orzeszki, parmezan, bazylię i oliwę. Całość dokładnie miksujemy. Pesto mieszamy z odcedzonym, gorącym makaronem. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cookuj

Autor: Cookuj

Dodaj komentarz

 (z http://)