Makaron z kurkami, pomidorami i pietruszką w woku MasterChef

  23.02.2015

Wszyscy wiemy, że firma Ballarini to przede wszystkim tradycja, włoska tradycja. A co Włosi lubią najbardziej? Różnego rodzaju i rozmiaru makaron. Dlatego też dziś zapraszamy Was wszystkich do wypróbowania włoskiego przepisu według Blondynkagotuje, przed Wami makaron z kurkami, pomidorami i pietruszką. Całość wykonana w woku Ballarini z limitowanej serii MasterChef. Gorąco zapraszamy!

Makaron z kurkami, pomidorami i pietruszką w woku MasterChef

Makaron z woku Ballarini z serii Masterchef

Składniki

  • ok. 140 g makaronu
  • 250 g kurek (użyłam mrożonych)
  • 3 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól

Instrukcja

  1. Wrzuciłam makaron na gotującą się, dobrze osoloną wodę.
  2. W czasie, w którym makaron się gotował, zajęłam się wokiem :)
  3. Na rozgrzany wok wyłożyłam jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy extra vergin.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli.
  5. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka minut.
  6. Tak jak wspomniałam w opisie moje kurki były mrożone, więc puściły wodę, musiałam dodatkowo odparowac nadmiar płynu.
  7. Po kilku minutach do grzybów dorzuciłam posiekaną pietruszkę, potem pomidory pokrojone w kostkę (oczywiście bez miąższu i szypułek), a na samym końcu doprawiłam kurki i pomidory.
  8. Zostało tylko odcedzić makaron, wyłożyc do woka, wszystko razem wymieszac podgrzewając jeszcze przez dwie minutki.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)