Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło

  26.07.2017

Wszyscy Włosi jednogłośnie potwierdzą, że gluten to w diecie podstawa! Ballarini, jako Włoska firma, oczywiście wspiera tradycje i wcale nie poświęcając się wszyscy wcinamy makaron. Kochamy go w najróżniejszych odsłonach. Dziś przedstawiamy Wam pomysł na makaron, który można jeść i na ciepło, i na zimno jako sałatkę. Jest to makaron z kolorowym pesto, w którym łączy się smak bazylii, suszonych pomidorów, orzechów i szpinaku. Uczta dla podniebienia!

Makaron z kolorowym pesto na ciepło i na zimno

Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło

Składniki

  • ulubiony makaron
  • świeże pomidorki
  • pesto:
  • 1 pęczek bazylii (razem z łodyżkami)
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów*
  • kilka liści świeżego szpinaku (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża garść orzechów pini/włoskich
  • sporo oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • *mogą być takie w oliwie w tedy dodasz mniej oliwy

Instrukcja

  1. Do pojemnika przenieść bazylię (spokojnie również z łodyżkami) i suszone pomidory.
  2. Dosyp orzechy i dodaj obrany ząbek czosnku.
  3. Zacznij miksować dolewając oliwy. Niech sos będzie gęsty.
  4. Nie miksuj zbyt długo. Niech konsystencja będzie grudkowata.
  5. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Często suszone pomidory same w sobie są słone, więc sól zostaw na koniec.
  6. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj by go nie rozgotować. Nie ma nic gorszego jak lepiące się kluchy!
  7. Przenieś makaron do miski.
  8. Dodaj pesto i dobre wymieszaj. Niech makaron wmiesza się w pesto.
  9. Dodatkowo pokrój i dorzuć do makaronu pomidorków. Sięgnij również po świeżą bazylię i przystrój tę kolorową michę!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)