Lody tymiankowe

  29.06.2017

Lato zaczyna być coraz cieplejsze, a wraz z nadchodzącymi upalnymi dniami coraz bardziej mamy ochotę na zimne desery. Wśród nich oczywiście najlepsze są lody. Kto nie lubi lodów? Na pewno nie Włosi. Oni kochają lody i tego nie kryją. Mamy dla Was super inspirację na domowej roboty lodu o unikalnym smaku! Przed Wami lody tymiankowe! Tak, dobrze usłyszeliście - lody o smaku tymiankowym. Brzmi dobrze? Nawet bardzo dobrze! Próbujcie.

Lody tymiankowe

Lody tymiankowe

Składniki

  • 2-3 puszki mleka kokosowego
  • 300g orzechów nerkowca lub 3 kostki tofu naturalnego
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub innego słodu wg. upodobań
  • sok z 1 cytryny
  • 7 gałązek i listki świeżego tymianku

Instrukcja

  1. W rondlu rozpuść syrop z twardą, gęstą śmietanką powstałą u wierzchu puszki mleka kokosowego. Na początku użyj 2 puszki. Płyn podgrzewaj.
  2. Wrzuć do rondla gałązki świeżego tymianku. Gotuj przez 5 minut. O jak pachnie!
  3. Do rondla wrzuć orzechy nerkowca. Przykryj i pozostaw na około 2-3 godziny. W tym czasie orzechy nerkowca namokną i staną się miękkie. W gorącym mleku tymianek się zaparzy tworząc tymiankowy napar. Kiedy używasz tofu nie musisz go moczyć w wywarze tymiankowym.
  4. Po upływie czasu wyciągnij gałązki tymianku. A orzechy w mleku przenieś do kielicha blendera. W tym momencie wrzuć tofu jeśli używasz go zamiast orzechów.
  5. Dodaj sok z cytryny. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodaj jeszcze jedną puszkę mleka kokosowego.
  6. Spróbuj i ewentualnie dosłódź.
  7. Przygotuj foremkę. Najlepiej sprawdzi się plastikowe lub z sylikonu. Użyłam metalowej foremki, wiec wyścielałam ją paskami papieru do pieczenia.
  8. Przelej masę do foremki. Dodaj około 2 łyżki samych listków tymianku. Łodyżki są bardzo twarde. Przemieszaj i zostaw na 1,5 godziny.
  9. Po 1,5 godziny znowu przemieszaj. Uderz delikatnie dnem o blat by wyrównać masę. Na wierz ułóż dekorację z tymianku.
  10. Zostaw w lodówce na 4-8 godzin. A najlepiej na całą noc czyli około 8-12h
  11. Lody podawaj z sosem z porzeczek lub czekoladą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegan nerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)