Lizaki bezowe

  13.02.2019

Szukasz inspiracji na pyszny, walentynkowy deser? Sprawdź wspaniałe lizaki bezowe, które z pewnością zachwycą Twoją drugą połówkę!

Lizaki bezowe

Lizaki bezowe

Składniki (na ok. 25-30 sztuk)

  • 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g)
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
  • posypka dekoracyjna
  • drewniane patyczki do lodów

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  2. Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier puder do białek i ciągle ubijać.
  3. Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min.
  4. Białka muszą się dobrze połączyć z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca.
  5. Gdy beza jest ubita, posypujemy ją 1/4 łyżeczki barwnika i delikatnie mieszamy łopatką kuchenną.
  6. Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu.
  7. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Ułożyć na niej w odpowiednich odstępach drewniane patyczki.
  9. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wybraną tylką dowolne kształty na patyczki.
  10. Lizaki bezowe ozdobić posypką.

Suszenie bezików

  • Temperatura: 100ºC
  • Czas: ok. 50 min
  1. Po tym czasie otworzyć piekarnik i wystudzić bezy.
  2. Szczelnie zamknięte lizaki bezowe można dosyć długo przechowywać.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)