Lemoniada

  21.07.2016

  Jakie napoje kojarzą się Wam z latem? Nam zdecydowania w ciągu dnia pyszna lemoniada, a wieczorem mohito. Alkoholowe napoje zostawimy na inną okazję - teraz skupimy się na orzeźwiającej lemoniadzie, której smak oczywiście można modyfikować według własnych potrzeb. Jak? Wystrczy dodać garść świeżych owoców leśnych czy plastry grapefruita. Tak czy siak, jej smak nigdy nie zawodzi i zawsze znakomicie orzeżwia i pobudza nas do życia w ciepłe dni. Zapraszamy!

Lemoniada

Składniki

    *na dzbanek lemoniady ok. 2 l
  • 8 cytryn
  • dwa kubki lodu
  • solidna garść mięty
  • 5-6 łyżek miodu
  • woda (może być gazowana)

Instrukcja

  • Cytryny dokładnie szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Możemy otrzeć z nich skórkę.
  • Z każdej cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do dzbanka.
  • Dodajemy również lód, miód oraz otartą skórkę (jeśli to zrobiliśmy).
  • Miętę płuczemy, rozcieramy w dłoniach i dodajemy do dzbanka.
  • Całość dosładzamy miodem i mieszamy.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczaruj gary

    Dodaj komentarz

     (z http://)