Lazania czekoladowa z kremem herbacianym i malinami

  06.11.2014

Lazania to jedna z potraw tradycyjnej kuchni włoskiej, jednak kojarzona jest z typowo cięzkim mięsno-pomidorowym farszem, płatami makaronu i rozpuszczonym, ciągnącym się serem. Czy zawsze musi ona tak wyglądąć? Otóż nie! Zapraszamy Was na słodką wersję tej potrawy - w wydaniu czekoladowym. I tym razem autorka bloga kulinarnego Blonynkagotuje nas nie zawiodła wykwintnym deserem, zapraszamy do wyprobowania!

Lazania czekoladowa z kremem herbacianym i malinami

Lazania czekoladowa

Składniki na 4 sztuki

  • 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka)
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • ok. 10 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 20 sztuk malin
  • listki melisy do dekoracji

Przygotowanie

  1. Czekoladę wsypałam do miski i rozpuściłam na parze. Jestem na etapie temperowania czekolady, więc jeszcze ją utemperowałam :)
  2. Wylałam na sztywną folię, można również na papier do pieczenia.
  3. Wyrównałam aby powstała równa cienka warstwa.
  4. Wstawiłam do lodówki.
  5. W tym czasie sparzyłam jajko, oddzieliłam żółtko od białka. Żółtko utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę, dodałam herbatę Matcha i nadal miksując dodawałam po łyżeczce serka mascarpone.
  6. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wstawiłam do lodówki, z której wyciągnęłam tacę z zastygniętą czekoladą.
  7. taflę pokroiłam ciepłym nożem na 12 równych prostokątów, na długość 4 malin. na czterech płatkach wycisnęłam masę herbacianą, przyłożyłam drugim czekoladowym płatkiem.
  8. Na pozostałych czterech płatkach ułożyłam po 4 maliny w jednym rządku, na ustawione maliny ułożyłam sklejone masą płatki.
  9. Na koniec udekorowałam kleksem z kremu herbacianego, malinką i listkami melisy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)