Kuskus z warzywami

  23.12.2013

Pamiętajmy, że w czasie świąt zjadamy dużo kwasotwórczego mięsa, które zaburza naszą równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Nie jest to zdrowe, dlatego pamiętajmy by przy wigilijnym szaleństwie nie zapomnieć o zasadotwórczych warzywach. Oto idealny przepis na kuskus z warzywami, dzięki któremu w łatwy sposób dodamy dużej ilości warzyw organizmowi. Zapraszamy!

Kuskus z warzywami

Kuskus

Składniki

  • 150 g kaszy kuskus
  • 500 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie paski
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 400 g sera owczego, pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżki stołowe pasty z papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Zalać kuskus bulionem i odstawić na 10 minut.
  2. Dusić krążki cebuli na gorącym tłuszczu, dodać pieczarki i paski cukinii, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
  3. Wymieszać kuskus z warzywami, pomidorami, papryką i serem owczym. Następnie przenieść wszystko do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku aż potrawa będzie złoto-brązowa.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Dodaj komentarz

 (z http://)