Kurczak z ziemniakami i pomidorami

  05.11.2015

Przygotowanie tego dania było małym testem naszej głębokiej patelni granitowej z linii LUCCA granitium. Jako, że autorka bloga kulinarnego w swoim przepisie potrzebowała całe danie przypiec w piekarniku a nie do końca dowierzała w to, że uchwyty patelnii wytrzymają temperaturę panująca w piekarniku i bez żadnego uszczerbku będą ponownie gotowe do użytku, spokało ją miłe zaskoczenie. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem, jak i z wpisem Pani Katarzyny.

Kurczak z Ziemniakami i Pomidorami

Kurczak z ziemniakami i pomidorami

Składniki

  • 3 uda z kurczaka
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeży tymianek i oregano
  • ząbek czosnku
  • rukola
  • sok z cytryny

Instrukcja

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
  3. Mięso umyć i osuszyć.
  4. Zdjąć z niego skórę i wykroić kość, pokroić na paski o szerokości 2-3 cm.
  5. Kawałki kurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą.
  6. Usmażyć na rozgrzanej patelni.
  7. Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę.
  8. Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie.
  9. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni.
  10. (Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, danie przełóż do naczynia żaroodpornego)
  11. Po zapieczeniu wierzch dania posypać rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Kuchnia w opałach

Autor: Kuchnia w opałach

Dodaj komentarz

 (z http://)