Kurczak według Blondynkagotuje!

  14.05.2014

Kasza bulgur dzisiaj debiutuje na naszym blogu i to w jaki sposób! W połączeniu z kurczakiem i łatwą, smaczną i wiosenną sałatką idealnie nadaje się na tę porę roku. Wyśmienite urozmaicenie, którym możemy łatwo zamienić ostatnio popularną na naszym blogu kaszę jaglaną czy komosę ryżową. Zapraszamy!

Kurczak z kaszą bulgur

Kurczak z kaszą bulgur

Składniki na 3-4 osoby

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew, paprykę, por
  • duża łyżka masła
  • sól prowansalska Kamis
  • mieszanka ognista w młynku Kamis
  • świeżo zmielony pieprz czarny Kamis
  • kilka listków świeżego oregano
  • słodka papryka w proszku Kamis

Sałatka

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól prowansalska
  • 7 listków mięty pomarańczowej
  • kilkanaście listków różnych sałat
  • kilka listków rukoli
  • 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem
  • kawałek świeżego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni

Przygotowanie

  1. W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka.
  2. Obsmażamy z każdej strony.
  3. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut.
  4. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również już jest dobra.
  5. Na koniec doprawiamy papryką słodką w proszku.

Kasza bulgur

  1. 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy dwoma szklankami zimnej wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu zmniejszamy maksymalnie ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
  2. Z jednej szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymujemy około 4 szklanek ugotowanej kaszy.

Sałatka

  1. Warzywa myjemy i osuszamy w ręczniku.
  2. Sałatę rwiemy na kawałki, miętę, szczypiorek siekamy, rzodkiew kroimy w plasterki, ogórek w kostkę.
  3. W małej miseczce mieszamy olej z przyprawami.
  4. Tuż przed podaniem wlewamy go do warzyw i szybko mieszamy aby pokrył wszystkie warzywa.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)