Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami na woku Ballarini!

  30.01.2015

Autorka bloga kulinarnego 'Karmelowy' czaruje nas już od pewnego czasu swoimi pysznymi, aromatycznymi i uzależniającymi daniami. To nie przypadek, że do jej kuchni trafił wok Ballarini z limitowanej serii MasterChef. Uważamy, że razem będą w stanie wyczarować jeszcze więcej coraz to pyszniejszych dań, już się boimy o nasze figury na lato!

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami na woku Ballarini!

Kurczak w sosie curry

Składniki

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podania
  • posiekana natka kolendry do podania

Instrukcja

  1. W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.
  2. Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wrzuć pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  3. Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Karmelowy

Autor: Karmelowy

Dodaj komentarz

 (z http://)