Kurczak w maśle w woku Ballarini

  22.12.2014

Murgh makhami, znany w Polsce pod nazwą kurczak w maśle, to przepyszne danie pochodzące z Indii. Jak większość indyjskich dań, i to czaruje swoją niezwykłą aromatycznością, dzięki której zabieramy nasze podniebienia w niezwykłą podróż. Do przygotowania tego dania autorka bloga kulinarnego ‚Ostra na słodko’ użyła naszego niezawodnego woka Ballarini, który i to zadanie wykonał pomyślnie. Zapraszamy!

Kurczak w maśle w woku Ballarini

Kurczak w maśle w woku Ballarini

Składniki

  • 80g masła ghi
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 sztuki kurczaka - tu pałki
  • 100 ml wody
  • 75 ml 18% śmietany

Przyprawy

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka graham masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 sztuki kardamonu
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy

Instrukcja

  1. Rozgrzej masło na patelni, dodaj posiekaną cebulkę i smaż na złoto.
  2. Świeżo starty imbir zmiażdż, dodaj graham masalę, zmieloną kolendrę, chilli, kminek, posiekany czosnek, sól, kardamon oraz pieprz i porządnie wymieszaj.
  3. Wlej jogurt i koncentrat pomidorowy.
  4. Włóż kurczaka i dokładnie obtocz go.
  5. Całość dodaj do podsmażonej cebulki i na bardzo małym ogniu podsmaż 5-7 minut cały czas mieszając.
  6. Wlej wodę, dodaj listki laurowe i duś pod przykryciem ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Pod koniec dodaj śmietankę i zagotuj.
  8. Podaj gorące np z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

Autor: Ostra na słodko

Dodaj komentarz

 (z http://)