Kurczak Ole

  01.12.2015

Rewelacyjny sposób na przygotowanie kurczaka - nie tylko jest miękki ale rozpływa się w ustach zarazem. Dodatek sosu sprawia, że całe danie jest zniewalające. Wszystko przygotowane zostało przez autorkę bloga kulinarnego 'Kuchenne cuda Joanny' na patelnii granitowej Ballarini, zapraszamy!

Kurczak Ole

Kurczak

Składniki

  • 4 nogi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 większe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcz
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¾ łyżeczki suszonego oregano
  • ew. 1 łyżka ostrego ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól

Instrukcja

  1. Kurczaka obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwie części. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Skrapiamy odrobiną oliwy i odstawiamy na ok.2 godz. do lodówki.Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki.
  2. Czosnek drobniutko siekamy.
  3. Paprykę kroimy w paseczki
  4. Oliwki przecinamy na pół.
  5. Pomarańcz razem ze skórką kroimy w ósemki
  6. Kurczaka podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
  7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  8. Na świeżym oleju lub tłuszczu którym smażył się kurczak podsmażamy cebulę, gdy się zrumieni to dorzucamy czosnek. Chwile smażymy i dokładamy paprykę.
  9. Mieszamy i po chwili dorzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą (pomidory możemy drobno pokroić) oraz oliwki
  10. Dodajemy koncentrat i ew. ketchup.
  11. Przyprawiamy solą oraz ziołami.
  12. Całość dusimy ok.7 min.
  13. Na koniec dodajemy ósemki pomarańczy.
  14. Następnie zalewamy kurczaka
  15. Nakładamy przykrywkę i wkładamy do piekarnika.
  16. Zapiekamy ok. 80-90min w temp. 180°C.
  17. Wyjmujemy i nakładamy na talerze. Polewamy wytworzonym podczas pieczenia, pysznym sosem.
  18. Podajemy z dzikim ryżem lub ziemniakami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Kuchenne cuda Joanny

Autor: Kuchenne cuda Joanny

Dodaj komentarz

 (z http://)