Krokiety ziemniaczane w waflu

  10.04.2017

'Krokiety ziemniaczane w waflu, mogą być dodatkiem do obiadu, lub zimną przekąską. Są dosyć proste do zrobienia, chociaż wydaje się, że nie łatwo będzie zawinąć wafla z nadzieniem.' Takie propozycje daje nam autorka bloga kulinarnego 'Zakręcony wege obiad', której przepis dzisiaj Wam przedstawiamy. Spróbuj sam i powiedz nam jak Ci smakował!

Krokiety ziemniaczane w waflu

Krokiety ziemniaczane w waflu

Składniki

  • opakowanie wegańskich wafli,
  • ok 1 kg ziemniaków (przed obraniem),
  • mleko sojowe - kilka łyżek w zależności od tego jakie ziemniaki są,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki cebuli prażonej (kupnej lub domowej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych płatków kukurydzianych (najlepiej bez dodatków),
  • olej.

Instrukcja

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości, odcedź je. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem (możesz również zmielić blenderem ręcznym). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, posiekany szczypiorek oraz cebulę prażoną. Jeśli ziemniaki są bardzo suche dodaj do nich kilka łyżek mleka sojowego, dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną, spróbuj jej i przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli udało Ci się kupić kwadratowe lub prostokątne wafle, nie masz problemu, jeśli jednak tak masz okrągłe, musisz obciąć im z dwóch stron (naprzeciwko siebie) kawałki tak by otrzymać prostokąt z zaokrąglonymi z dwóch stron brzegami. Moje wafle były z jednej strony płaskie i na tej stronie rozkładałam farsz. Farsz rozłóż na całym waflu (wtedy cały zmięknie i będzie go łatwiej zawinąć), na grubość ok 1 cm - na brzegach cieniej. Nakładaj farsz na wafle do jego wykończenia, zostaw je aż zmiękną. Zawijaj od zaokrąglonej strony, ale dopiero jak cały wafel będzie miękki. Odłóż je do całkowitego ostygnięcia (do lodówki). Po minimum godzinie wyjmij zawijasy z lodówki i pokrój na kawałki (takie jakie chcesz). Jeśli masz mniej czasu możesz teraz obtoczyć je w zmielonych płatkach i usmażyć, lub gdy chcesz grubszą i bardziej chrupiącą panierkę wymieszaj część płatków z odrobiną wody żeby uzyskać płynny zamiennik jajka i dopiero obtocz je w zmielonych płatkach. Smaż z każdej strony na oleju, na patelni z nieprzywierającą powłoką Ballarini Greenline, tak by były brązowe. Obie wersje są pyszne, przy drugiej trzeba uważać podczas smażenia bo może trochę pryskać, ale ich mocno chrupiąca skórka jest tego warta.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)