Krewetki zapiekane w pierzynce parmeńsko-łososiowo-serowej

  10.01.2017

Ostatnio zapraszaliśmy was do wzięcia udziału w konkursie, w którym możecie wygrać garnuszek Staub (jeżeli jeszcze nie zapoznałeś się z nim koniecznie wejdź tu), dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję wykorzystania go w swojej kuchni. Przed Wam przepis autorki bloga kulinarnego Latosiowy dom, który został wykonany właśnie w naczyniu żeliwnym Mini Cocotte Staub. Przepis idealnie nada się na te mroźne (brrr) wieczory, rozgrzewając nas oraz naszych bliskich, dodatkowo podbijając nasze podniebienia. Zaskocz siebie samego, tymi pysznościami! Zapraszamy!

Krewetki zapiekane pod pierzynką parmeńsko-łososiowo-serową

Składniki

  • 2-3 plastry szynki długo dojrzewającej- np. parmeńskiej
  • krewetki, u mnie indyjskie, ale koktajlowe malutkie tez będą ok. 3 łyżki stołowe
  • łosoś wędzony w plastrach-około 30-40 g
  • ser pleśniowy typu lazur-około 50 g
  • łyżka żurawiny
  • posiekany ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia-łyżeczka

Instrukcja

  1. Krewetki obsmażamy na oleju kokosowym/rzepakowym, na mięciutko-lekko przyprawiając szczyptą soli. Lekko!>
  2. Dno naszego naczynia lekko natłuszczamy
  3. Układamy plastry szynki
  4. Na dno wysypujemy połowę naszych krewetek
  5. Na krewetki kruszymy kawałek sera pleśniowego
  6. Na ser kładziemy kawałki łososia
  7. Układamy drugą warstwę krewetek i posypujemy żurawiną
  8. I posypujemy siekanym czosnkiem
  9. Kruszymy na wierzch ser pleśniowy
  10. I zawijamy brzegi szynki, zamykając całość.
  11. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Zajadamy cieplutkie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Latosiowy dom

Autor: Kinga Latosińska

Dodaj komentarz

 (z http://)