Krewetki królewskie z sosem aioli

  08.11.2013

Pyszna i prosta przystawka, którą przygotowanie zajmie nam mniej niż 10 minut. Zapraszamy do wypróbowania krewetek królewskich z sosem aioli!

Krewetki królewskie z sosem aioli

Krewetki królewskie z sosem aioli

Składniki

  • 8 krewetek królewskich (surowych, obranych)
  • 1 łyżka stołowa masła klarowanego
  • skórka z cytryny
  • koperek

Sos

  • 1-2 żółtka
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • sól
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Krewetki obrać i oczyścić.
  2. Rozgrzać tepan, rozpuścić na nim masło i smażyć krewetki po 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Żółtko tak długo ubijać z czosnkiem i solą, aż masa uzyska jasnożółty kolor. Ciągle mieszając dodawać powoli olej, następnie sok z cytryny. Gotowy sos odstawić do schłodzenia.
  4. Krewetki podawać udekorowane plastrami cytryny i koperkiem. Oddzielnie serwować sos.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)