Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem

  24.02.2017

'Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką. Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu, który zawsze robię, gdy mam tylko okazję. Jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach. Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku. Zresztą sami spróbujcie!'

Nic dodać, nic ująć. Te słowa autorki przepisu same mówią za siebie. Koniecznie próbujcie przepisu, zwłaszcza na szybkie, pożywne śniadanie!

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem

Składniki

  • 3 jajka
  • 60g serka ricotta
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do smażenia

Instrukcja

  1. Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta.
  2. Całość doprawić do smaku.
  3. Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.
  4. Gdy omlet odrobinę zetnie się - należy posypać go zielonym groszkiem (*) oraz szczypiorkiem.
  5. Całość smażyć na małym ogniu, pod przykryciem do momentu otrzymania ściętego wierzchu.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym sosem, bądź świeżymi warzywami.

(*) Mrożony groszek należy uprzednio rozmrozić.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Di gotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)