Krem z buraków

  25.01.2018

Zimowy krem, dla każdego kto lubi buraki, prosty do zrobienia i pyszny.

Krem buraczkowy z tartym burakiem

Krem z buraków

Składniki

  • ok 1 kg buraków
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny lub zakwas z buraków

Przygotowanie

  1. Buraki myj, obierz, odłóż 1 niedużego buraka i zetrzyj go na tarce
  2. Resztę buraków pokrój ostrym nożem w nieduże kawałki wrzuć do garnka, dodaj obrany czosnek, zalej wodą tak by były przykryte.
  3. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli
  4. Gotuj do miękkości
  5. Wyjmij liść laurowy i zmiel buraki na krem
  6. Wrzuć do nich startego buraka
  7. Gotuj do miękkości
  8. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny, dodaj odrobine dobrej jakości oleju.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony Wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)