Krem karmelowy z imbirem i limonką

  03.11.2013

Dzisiaj na deser proponujemy połączenie słodyczy karmelu z kwaskowatością limonki, deser któremu trudno się oprzeć!

Krem karmelowy z imbirem i limonką

Krem karmelowy z imbirem i limonką

Składniki

  • 140 g cukru
  • 4 łyżki stołowe soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa tartego imbiru
  • 100 ml mleka
  • 300 g śmietany 36%
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 limonki
  • 50 g cukru trzcinowego

Instrukcja

  1. 80 g cukru skarmelizować w garnku na jasnobrązowy kolor. Dodać sok z limonek i imbir. Przelać syrop do sześciu filiżanek lub foremek, rozprowadzić i schłodzić.
  2. Mleko, śmietanę i resztę cukru zagotować i przez chwilę pozostawić na ogniu. Gorące, ale już niegotujące się mleko wymieszać z jajkami i żółtkami i przełożyć do foremek z syropem.
  3. Przykryć foremki folią spożywczą i gotować przez 35 minut w temperaturze 100 °C. Po ostygnięciu włożyć na całą noc do lodówki.
  4. Limonki umyć, wytrzeć do sucha i pokroić na ćwiartki. Zanurzać stroną bez skórki w cukrze trzcinowym i karmelizować na patelni z powlekanym dnem.
  5. Wyjąć krem na talerze, do każdej porcji podać cząstkę limonki do wyciśnięcia. Można również ozdobić deser malinami.

Dodatkowe informacje

  • Wskazówki: Krem udaje się na ogół łatwo wydobyć z foremek. Wystarczy okroić go ostrym nożem wzdłuż brzegu, postawić foremkę dnem do góry na talerzu i lekko potrząsnąć.

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)