Krem czekoladowy

  30.10.2013

Dzisiaj na poprawę humoru, zepsutego szarą scenerią zza okna, proponujemy zastrzyk energii i endorfin w iście włoskim stylu. Słodycz deseru i moc espresso to włoska recepta na uśmiech! Oto co proponujemy na ten szary październikowy wieczór - krem czekoladowy.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Składniki

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 2 jajka
  • 4 łyżki stołowe likieru Baileys
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 płaty żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Instrukcja

  1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i stopić w kuchence mikrofalowej (450 W, ok. 3 minuty).
  2. Jajka wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pianki, dodać likier i lekko schłodzoną czekoladę.
  3. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier waniliowy.
  4. Żelatynę namoczyć a następnie podgrzać na małym ogniu.
  5. Dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać i połączyć z żelatyną.
  6. Odstawić do lodówki i wyjmować bezpośrednio przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Cenna wskazówka : jeżeli akurat dzisiaj nie masz w kuchni likieru Baileys, nie rezygnuj z czekoladowej pyszności, spokojnie możesz zastąpić go likierem kawowym lub mokka.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)