Krakersy

  08.03.2016

Po ciężkim, męczącym dniu wielu z nas trafia przed ekran telewizora lub komputera. Nawet jeżeli wcześniej udało nam się powstrzymać przed przekąskami tak teraz nadchodzi najcięższa walka - zjeść czy nie zjeść? Oto jest pytanie. To co kryją w sobie chipsy, paluszki i inne przekąski wiemy już dużo ale czy rzeczywiście musimy sobie odmówić całkowicie przyjemności chrupania przed ulubionym serialem? Otóż nie! Wystarczy, że niezdrowe przekąski zamienimy na zdrowsze, przygotowane własnoręcznie alternatywy. Autorka bloga kulinarnego 'Zakręcony wege obiad' wyszła wszystkim zwolennikom słonych przekąsek na przeciw przedstawiając swój przepis na krakersy. Oczywiście ich smak można modyfikować zmieniając jedynie przyprawy użyte do ich przygotowania, co tylko staje się przykrywką do małych eksperymentów w kuchnie.

Krakersy

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody

Opcjonalnie

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta czosnku suszonego
  • 1/3 łyżeczki oregano suszonego
  • kminek

Instrukcja

  1. Jeśli chcemy mieć dwa lub trzy smaki krakersów, do dwóch misek wsypujemy po połowie składników, do jednej dodajemy dodatkowo koncentrat, czosnek i oregano.
  2. Ze składników w obu miskach wyrabiamy gładkie ciasto (gdy potrzeb dosypujemy mąki). Ja przyznam się, że robiłam w robocie Kitchen Aid, zrobiłam jedno ciasto bez dodatków, podzieliłam na dwie części i do jednaj dodałam koncentrat z oregano i czosnkiem ponownie wyrabiając.
  3. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Odkrawamy po kawałku (resztę przykrywając żeby nie wyschła) i wałkujemy na cienki placek ok 1 - 2 mm, wykrawamy kształty jakie chcemy (ja użyłam okrągłej foremki).
  4. Część białych krakersów posypujemy kminkiem (lub wszystkie jak chcemy). Możemy wszystkie posypać delikatnie gruboziarnistą solą.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy krakersy bez termoobiegu ok 8 - 10 minut pilnując żeby się nie przypiekły.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Dodaj komentarz

 (z http://)