Kotlety sojowe po grecku

  03.02.2019

Wszyscy z nas kojarzą tradycyjne danie, jakim jest ryba po grecku. Dziś przedstawiamy wyjątkową wersję wege

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Składniki

  • ok 15 kotletów sojowych,
  • bułka tarta,
  • 6 marchewek,
  • 2 duże pietruszki,
  •  
  • 1 mały seler lub kawałek dużego,
  • 4 cebule,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3-4 arkusze glonów mori.

Instrukcja

  1. Zacznij od ugotowania kotletów sojowych w wodzie lub bulionie. Wyjmij je na sitko, żeby nadmiar płynu odciekł. 
  2. Umyj warzywa i obierz je, zetrzyj (oprócz cebuli) na grubej tarce. Cebulę pokrój w półplasterki. W garnku z grubym dnem np Ballarini Positiano rozgrzej trochę oleju.
  3. Wrzuć cebulę, posól i smaż do miękkości. Dodaj pozostałe warzywa, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
  4. Jeśli warzywa zmiękną dodaj do nich koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze i jeszcze chwilę gotuj, na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem.
  5. Zmiel glony w blenderze lub ręcznie połam na drobne kawałki. Dodaj je do warzyw, wymieszaj.
  6. Gdy warzywa będą się dusiły kotlety sojowe, posól i popieprz z każdej strony. Obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Porządnie je dociśnij żeby bułka się dobrze przykleiła.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
  8. W pojemniku z pokrywką ułóż na spodzie warstwę warzyw, na nich kotlety, znów warzywa, kotlety i na koniec warzywa. Zostaw do ostygnięcia i przegryzienia w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)