Wszyscy z nas kojarzą tradycyjne danie, jakim jest ryba po grecku. Dziś przedstawiamy wyjątkową wersję wege
Kotlety sojowe po grecku
Składniki
ok 15 kotletów sojowych,
bułka tarta,
6 marchewek,
2 duże pietruszki,
1 mały seler lub kawałek dużego,
4 cebule,
5 łyżek koncentratu pomidorowego,
olej,
sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
3-4 arkusze glonów mori.
Instrukcja
Zacznij od ugotowania kotletów sojowych w wodzie lub bulionie. Wyjmij je na sitko, żeby nadmiar płynu odciekł.
Umyj warzywa i obierz je, zetrzyj (oprócz cebuli) na grubej tarce. Cebulę pokrój w półplasterki. W garnku z grubym dnem np Ballarini Positiano rozgrzej trochę oleju.
Wrzuć cebulę, posól i smaż do miękkości. Dodaj pozostałe warzywa, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Jeśli warzywa zmiękną dodaj do nich koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze i jeszcze chwilę gotuj, na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem.
Zmiel glony w blenderze lub ręcznie połam na drobne kawałki. Dodaj je do warzyw, wymieszaj.
Gdy warzywa będą się dusiły kotlety sojowe, posól i popieprz z każdej strony. Obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Porządnie je dociśnij żeby bułka się dobrze przykleiła.
Smaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
W pojemniku z pokrywką ułóż na spodzie warstwę warzyw, na nich kotlety, znów warzywa, kotlety i na koniec warzywa. Zostaw do ostygnięcia i przegryzienia w lodówce, najlepiej do następnego dnia.