Kotlety schabowe w nowej wersji na patelnii MasterChef!

  24.03.2015

Któż z nas nie uwielbia chrupkiej, brązowej i aromatycznej panierki, która zajadamy się wraz z soczystym kawałkiem schabu? Otóż schabowe to jedno z ulubionych dań każdego Polaka, ale czy musimy zawsze jeść te pyszne kotlety w tej samej odsłonie? Nie, i to udowodniła nam autorka bloga kulinarnego Blondynkagotuje, która przygotowała kotlety schabowe 'na bohato' ale jednocześnie 'na szybko', a wszystko to przy pomocy niezawodnej patelnii Ballarini z limitowanej serii MasterChef! Zapraszamy!

Kotlety schabowe w nowej wersji na patelnii MasterChef!

Kotlety schabowe

Składniki na 3 osoby

  • 3 plastry schabu
  • 1 opakowanie orientalnej mieszanki warzyw na patelnie (450 g)
  • 1 średnia cebula
  • olej z awokado
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • mąka do obtoczenia
  • papryka wędzona słodka
  • pomidory mielone

Ryż

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
  • sól

Instrukcja

  1. Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa.
  2. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką.
  3. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku.
  4. W tym czasie kotlety obtoczyłam w mące pszennej i usmażyłam na rozgrzanym oleju z awokado. Smażyłam po jednym i usmażonego kotleta przekładałam od razu do woka z cebulą ustawionego na małym płomieniu.
  5. Na moje usmażone kotlety wyłożyłam chińską mieszankę warzyw na patelnię, przykryłam woka pokrywką i dusiłam kilkanaście minut. Podlałam odrobiną wody.
  6. W międzyczasie namoczyłam ryż, który podsmażyłam na łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie, zmniejszyłam płomień i gotowałam do czasu aż ryż wchłonie wodę.
  7. Kiedy ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut.
  8. W czasie, w którym ryż dochodził w piekarniku, ja wróciłam do schabu z warzywami. Odkryłam woka, doprawiłam kminem rzymskim roztartym w moździerzu, mielonymi pomidorami, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem oraz malutką torebką mieszanki warzyw, która była dołączona do mieszanki Iglotex.
  9. Na koniec zredukowałam ilość płynu i zabrałam się za podanie.
  10. Wyciągnęłam ryż, dodałam do niego posiekany szczypiorek razem z cebulką dymką.
  11. Ryż ze szczypiorkiem wyłożyłam na talerze, obok ryżu plaster schabu, na który wyłożyłam warzywa.
  12. Dodatkiem do tego obiadu były ogórki kiszone pokrojone na cienkie długie słupki.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)