Konfitura truskawkowa z wanilią

  07.07.2015

Sezon truskawkowy trwa – pyszne, słodkie polskie truskawki zapełniają targi czy marketowy pułki. Jeżeli jednak już przejadły Ci się one, pomyśl o tych zimniejszych sezonach, kiedy to wspomnienie lata będzie wywoływać pyszna konfitura domowej roboty. Przedstawiamy konfiturę truskawkową z wanilią według Blondynkagotuje, zapraszamy!

Konfitura truskawkowa z wanilią

„Konfitura

Składniki

  • 1300 g truskawek
  • 300 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Instrukcja

  1. Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki.
  2. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część stało tylko 3-4 godziny. W każdym bądź razie po minimum 3 godzinach odcedziłam owoce na sicie.
  3. Owoce włożyłam do garnka, sok który się wytworzył przelałam do rondelka na Syrop Truskawkowy.
  4. Owoce zagotowałam na większym ogniu, następnie przykręciłam płomień na minimalny i smażyłam około 3 godziny. Nie mieszałam tylko co jakiś czas poruszałam garnkiem.
  5. W połowie smażenia dodałam ziarenka z jednej laski wanilii i smażyłam nadal.
  6. Pod koniec czasu wyłożyłam jedną łyżeczkę konfitury na talerzyk i wstawiłam do lodówki na kilka chwil.
  7. Kiedy konfitura w lodówce zastygała i tworzyła taki jakby kożuch, wtedy to był dla mnie znak, że konfitura jest gotowa.
  8. Gotową konfiturę poprzekładałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i postawiłam na ściereczce dnem do góry.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)