Konfitura truskawkowa z miętą i cukrem trzcinowym

  11.07.2015

Ostatnio proponowaliśmy Wam abyście spróbowali domowej roboty konfitury z truskawek z odrobiną wanili, teraz zachęcamy Was do przetestowania odrobinę innego smaku. Otóż tym razem zapraszamy Was do wypróbowania konfitury truskawkowej z miętą i cukrem trzcinowym od autorki bloga kulinarnego Blondynkagotuje!

Konfitura truskawkowa z miętą i cukrem trzcinowym

„Konfitura

Składniki

  • 1300 g truskawek
  • 300 g cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • 10 gałązek świeżej mięty

Instrukcja

  1. Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część stało tylko 3-4 godziny. W każdym bądź razie po minimum 3 godzinach odcedziłam owoce na sicie.
  2. Owoce włożyłam do garnka, sok który się wytworzył przelałam do rondelka na Syrop Truskawkowy.
  3. Owoce zagotowałam na większym ogniu, następnie przykręciłam płomień na minimalny i smażyłam około 3 godziny. Nie mieszałam tylko co jakiś czas poruszałam garnkiem.
  4. W połowie smażenia dodałam gałązki świeżej mięty i smażyłam nadal.
  5. Pod koniec czasu wyłożyłam jedną łyżeczkę konfitury na talerzyk i wstawiłam do lodówki na kilka chwil. Kiedy konfitura w lodówce zastygała i tworzyła taki jakby kożuch, wtedy to był dla mnie znak, że konfitura jest gotowa.
  6. Gotową konfiturę poprzekładałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i postawiłam na ściereczce dnem do góry.
  7. Ja podczas wkładania konfitury powyciągałam widelcem gałązki mięty

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)