Konfitura pigwowa w garnku Ballarini z linii Granitium

  12.11.2014

Ciepła herbatka to idealny sposób na rozgrzanie swojego organizmu, po powrocie do domu. Czy zawsze musi być taka sama? Otóż, nie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na konfiturę pigwową idealnie nadającą się właśnie do słodzenia i tworzenia iście jesiennego smaku każdej herbaty.

Konfitura pigwowa

Konfitura pigwowa

Składniki

  • 0,6 kg pigwy
  • ok. 0,5 kg cukru
  • 1 szklana wody

Instrukcja

  1. Potrzeby będzie dobrze naostrzony nóż- pigwa to dosyć twardy owoc. Owoce dokładnie myjemy, sostawiamy skórkę. Przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.
  2. Mieszamy wszystkie składnimi i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny aż owoce staną się szkliste i bursztynowo- czerwone.
  3. Tak przygotowaną konfiturę pasteryzujemy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga Keep fit and be beauty.

Autor: Keep fit and be beauty

Dodaj komentarz

 (z http://)