Konfitura a'la chutney z żurawiny i jabłka

  01.11.2013

Listopad jest dość zwodniczym miesiącem. Ostatnie słoneczne promienie wzbudzają nadzieję na ciepłe dni, niestety zimny wiatr sprowadza nas na ziemię, przypominając, że to już prawdziwa jesień. Dlatego postarajmy się dbać o nasze zdrowie, dostarczając organizmowi niezbędną dawkę witamin. Konfitura z żurawiny i jabłka idealnie sprawdzi się w tym zadaniu, będąc jednocześnie  zdrowszą alternatywą od kupnych suplementów. Zapraszamy do wypróbowania!

Nadziewany szczupak z toskańską sałatką chlebową

Szaszłyki krewetkowe

Składniki

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 1 jabłko
  • ¾ szklanki wody mineralnej
  • 15 daktyli bez pestek
  • skórka z ½ cytryny (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • 4 goździki

Przygotowanie

  1. Żurawinę umyj i odstaw na sitku.
  2. Jabłko pokrój w kostkę, a imbir w cienkie paseczki. Daktyle wydryluj z pestek i posiekaj ostrym nożem.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę klarowanego masła i po chwili dodaj żurawinę. Chwile obsmażaj, a następnie dodaj jabłko, imbir, cynamon i goździki. Gotuj na średnim ogniu i podlewaj gorącą wodą, aby konsystencja nie była zbyt gęsta. W połowie gotowania dodaj skórkę z cytryny. Gotuj mieszając i posmakuj. W razie potrzeby dopraw syropem klonowym lub dodaj jeszcze trochę daktyli.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony : http://gotujzdrowo.com/

Autor:

Konfitura a'la chutnay z żurawiny i jabłka Konfitura a'la chutnay z żurawiny i jabłka

Pokaż wszystkie komentarze 

Czarek

12.10.2016 17:59:41

Kupiłem niedawno dżem żurawina z jabłkiem na próbę z firmy Gomar. Smak wyszedł im nieziemski, polecam

Dodaj komentarz

 (z http://)