Komosa ryżowa z tofu i szpinakiem

  16.05.2014

Dzisiejszy przepis to połączenie czerwonej komosy z aromatyzowanym tofu, które jak wiemy jest bogate w białko. Ten przepis powinien zapisać na stałe do menu każdy, kto nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Jego jelito grube przy takim posiłku wręcz podskoczy z radością! Zapraszamy!

Komosa ryżowa z tofu i szpinakiem

Komosa ryżowa

Składniki na 2 osoby

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150g naturalnego serka tofu
  • 1 cukinia
  • ½ owocu granatu
  • 4 suszone morele

Do dressingu

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 cm kłącza imbiru
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka miodu płynnego lub syropy z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, utarte kłącze imbiru, szczyptę cynamonu (opcjonalnie), sok z cytryny, miód i dopraw solą morską do smaku.
  2. Wypłucz i ugotuj komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Możesz dodać do gotowania daktyla bez pestki, plasterek świeżego imbiru oraz 2 ziarenka kardamonu.
  3. Na patelni grillowej grilluj plastry cukinii. Dodaj do miseczki skrop oliwą i delikatnie dopraw solą morską. Odstaw.
  4. Tofu potnij w równą kostkę i wymieszaj w miseczce ze szczyptą przyprawy curry i oliwą z oliwek. Obsmaż na patelni, aby uzyskać lekko brązowy kolor. Odstaw.
  5. Suszone morele pokrój w drobna kostkę. Wydreluj owoc granatu.
  6. Do miski dodaj wszystkie składniki i skrop dressingiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj Zdrowo!

Autor: Marek Zaremba

Tofu Komosa ryżowa z tofu i szpinakiem

Dodaj komentarz

 (z http://)