Kolorowe trufle z daktyli

  02.03.2017

Pyszne, szybkie ale przede wszystkim zdrowe alternatywy słodyczy. Idealne źródło substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych - kolorowe trufle powstałe na podstawie daktyli i orzechów nerkowca. Dodatkiem może być wszystko na co masz tylko ochotę - wiórki kokosowe, zliofilizowane owoce, orzechy, kakao...tu możesz improwizować. Koniecznie spróbuj!

Kolorowe trufe z daktyli

Kolorowe trufe z daktyli

Składniki

  • 300g miękkich daktyli bez pestek
  • 100g orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki słodkiego syropu (daktylowy, z agawy, tapioki)
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonego anyżu
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego
  • szczypta sol
  • do otaczania:
  • kakao lub karob
  • surowe kakao
  • matcha (będzie lekko gorzki smak)
  • mielone suszone owoce np. malina (przyjemnie kwaśne)
  • prażone wiórki kokosowe
  • prażone i posiekane orzechy
  • kurkuma wymieszana z cukrem pudrem
  • czerwony pieprz (delikatna ostrość)
  • sproszkowana papryka słodka

Instrukcja

  1. Do kielicha blendera wsyp daktyle, kakao, orzechy, przyprawy szczyptę soli. Zacznij miksować.
  2. Idzie jak po gruzie, ale dodaj jeszcze słodki syrop.
  3. Powinna wyjść gęsta masa.
  4. Przenieś masę do miski i nie podjadaj.
  5. Roztop olej kokosowy i dodaj do masy.
  6. Rękami wymieszaj masę.
  7. W małych miseczkach przygotuj wszystkie składniki, w których chcesz obtaczać trufle.
  8. Formuj w otwarciach dłoniach małe kulki, potem obtaczaj je w dodatkach.
  9. Małe papierowe papilotki przygotujesz własnoręcznie. Potrzebujesz tylko papier siarczanowy lub śniadaniowy. Wytnij z niego sporą ilość kwadratów o bokach około 8 cm. Przy pomocy kieliszka lum czegoś małego formuj papilotki idealne na trufle.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)