Kolorowa botwinka ze smażonym tofu

  28.02.2014

Dzisiaj zapraszamy na wegetariańska potrawkę - botwinkę ze smażonym tofu. Pyszna, zdrowa i dietetyczna, idealna na rozpoczęcie weekendu. Zapraszamy!

Botwinka ze smażonym tofu

Botwinka

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1/2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka stołowa masła z orzechów ziemnych
  • 15 ml octu ryżowego
  • 20 ml wina ryżowego mirin
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 kg czerwonej lub zielonej botwinki 500 g tofu
  • japońskie płatki chlebowe (ze sklepu azjatyckiego) lub bułka tarta
  • 100 ml oleju roślinnego

Instrukcja

  1. Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać razem mięso, masło orzechowe, ocet, mirin i olej sezamowy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać trochę wody.
  2. Botwinkę umyć i pokroić w kawałki o długości 6 cm. Włożyć do naczynia z perforacją i gotować przez 3 minuty w temperaturze 100 °C
  3. Tofu pokroić w plastry i obtoczyć w płatkach chlebowych. Następnie obsmazyć na chrupko na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  4. Rozłożyć botwinkę na talerze, polać sosem i ułożyć na wierzchu tofu. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, można pokropić potrawę sosem sojowym.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)