Koktajl jaglano-czekoladowy z nutą imbiru, mandarynkami i owocem granatu

  13.01.2016

Jeżeli zwabił Cię tutaj tytuł tego posta, to już wiesz co czeka Cię dalej. Idealnie kremowa konsystencja i wyrazisty smak czekolady, słodycz daktyli i prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej, wszystko to podkreślone rozgrzewającym imbirem i soczystymi mandarynkami… Zapraszamy do próbowania w domu, a uwierz, nie pożałujesz!

Koktajl jaglano-czekoladowy z imbirem, mandarynkami i owocem granatu

Koktajl

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2-3 łyżeczki kakao bez cukru,
  • 4-6 daktyli
  • 1 cm świeżego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1.5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 2 mandarynki
  • owoc granatu do dekoracji

Instrukcja

  1. Obierz mandarynki i pozbądź się cienkiej błonki. Podziel na drobne kawałki.
  2. Do garnka dodaj mleko roślinne, daktyle i kakao. Gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj ugotowaną kasze jaglaną, przyprawy oraz imbir. Zmiksuj wszystko aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Serwuj z mandarynkami i owocem granatu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj zdrowo

Autor: Marek Zaremba

Dodaj komentarz

 (z http://)