Kokosowy pudding chia

  20.06.2014

Nasiona chia stają się coraz popularniejsza. Mają wiele wspaniałych właściwości a jedną z nich jest ich zdolność do żelowania. Właśnie dzięki temu możemy uzyskać przepyszny pudding, którego przepis przedstawiamy poniżej. Jest to wspaniała przekąska na coraz cieplejsze dni, przynosi ochłodę i radość z łączenia ulubionych owoców w jednym posiłku. Zapraszamy!  

Kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia

Składniki na 2 - 4 porcje

  • duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 1/4 szklanki nasion chia / 4 łyżki, do kupienia tutaj
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

Przygotowanie

  1. Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko zamieszać intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
  2. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.jadlonomia.com

Autor: Jadlonomia

Dodaj komentarz

 (z http://)