Kokosowo jaglana zupa krem z jarmużem

  26.02.2014

Jarmuż, mleko kokosowe i kasza jaglana w połączeniu z uprażonym sezamem i goją, to naprawdę doskonałe i zdrowe towarzystwo smakowe. Nie potrzebujesz nawet domowego wywaru, aby szybko uzyskać wyśmienity smak i poczuć przyjemy dotyk tego aksamitnego kremu o głębokim, zielonym kolorze. Wystarczy mleko kokosowe, trochę wody, podsmażona czerwona cebulka i czosnek z przyprawami, aby uzyskać lekko orientalną, smakową podstawę tego wspaniałego kremu. Zapraszam!

Kokosowo jaglana zupa krem z jarmużem

Zupa kokosowo-jaglana

Składniki na 2-4 osoby:

  • 400- 500g jarmużu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 daktyle opcjonalnie
  • olej kokosowy do smażenia lub oliwa
  • 2-3 cm imbiru z kłącza
  • łyżeczka curry w proszku
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1-2 łyżki jagody goji

Instrukcja

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko posolonej wodzie. Odstaw.
  2. Liście jarmużu umyj i podziel na drobniejsze listki. Możesz wykroić i usunąć grubsze pędy.
  3. Do rozgrzanego garnka dodaj olej kokosowy lub oliwę, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany lub wyciśnięty czosnek, a po chwili dodaj przyprawy oraz utarty imbir. Obsmażaj chwile stale mieszając, w razie potrzeby dodaj trochę oleju kokosowego.
  4. Wlej mleko kokosowe, dodaj daktyle i po chwili dodaj liście jarmużu, zalej wszystko jeszcze gorącą wodą i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodaj ugotowana kasze jaglana dopraw solą morską lub sosem sojowym i zmiksuj na aksamitny krem. W razie uzyskania zbyt gęstej lub rzadkiej konsystencji dodaj więcej kaszy lub mleka kokosowego i zmiksuj wszystko jeszcze raz.
  5. Do gotowej zupy dodaj uprażony na suchej patelni biały sezam, goję i trochę czarnego sezamu. Spożywaj danie najlepiej nie gorące tylko po lekkim ostygnięciu, aby poczuć więcej smaku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)