Kokosowa jaglana z pomarańczą i bazylią

  03.06.2014

Po tak długiej zimie, kiedy nadeszły już upragnione ciepłe dni szukam smaków, które przybliżą mnie jeszcze bardziej do letniej aury. Aromatyczna pomarańcza w połączeniu z kokosem, owocem granatu i świeżą bazylią to doskonały pomysł, aby podczas śniadania poczęstować się sporą porcją witaminy C. Szczególnie teraz, kiedy po zimowym okresie nasz organizm naprawdę potrzebuje mnóstwa witamin. Suplementacja stała się obecnie bardzo popularna jednak nie zapominajmy, że najlepsze działanie odżywcze jest zawarte w pożywieniu. Każdego dnia pracujemy na swoje zdrowie tym, co spożywamy oraz regularną aktywnością. Zapraszamy na kokosową kaszę jaglaną z pomarańczą i bazylią!  

Kokosowa jaglana z pomarańczą i bazylią

Kokosowa jaglana z pomarańczą i bazylią

Składniki na 2 osoby

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 pomarańcze
  • 1/2 owocu granatu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
  • sól morska do smaku

Przygotowanie

  1. Wypłucz dokładnie kaszę na sitku i ugotuj z dodatkiem plastra świeżego imbiru w proporcji wody 2:1. Gotuj bez mieszania ok. 15 minut na wolnym ogniu. Posól kaszę po ugotowaniu, dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Wiórki możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni.
  2. Więcej o gotowaniu i właściwościach kaszy jaglanej przeczytasz TUTAJ.
  3. Pomarańczę obierz i pokrój w kawałki. Wydryluj z owoce granatu. Liście bazylii złóż ,zroluj i potnij w cienkie paseczki.
  4. Dodaj wszystkie składniki do kaszy i skrop olejem sezamowym. Wymieszaj wszystko delikatnie i posyp czarnym sezamem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.gotujzdrowo.com

Autor: Ballarini

Dodaj komentarz

 (z http://)