Kofty wołowo-drobiowe z dipem z pieczonej papryki i ryżem złowo-drobiowe

  17.03.2016

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na kofty to trafiłeś idealnie! Oto przed Tobą kofty wołowo-drobiowe według przepisu autorki bloga kulinarnego 'Marta gotuje'. Może nie wiesz czym są kofty? Nie przejmuj się kofty to po prostu szaszłyki mięsne. Te, które dzisiaj proponujemy Wam, to szaszłyki z mięsa wołowego z dodatkiem drobiu w towarzystwie dipu z pieczonej papryki oraz ryżu z warzywami. Wszystko to przygotowane na patelni grillowej Ballarini z serii Masterchef. Jej recenzja pojawiła się ostatnio na naszym blogu, jeżeli jeszcze nie widziałeś koniecznie zobacz!

Kofty wołowo-drobiowe z dipem z pieczonej papryki i ryżem z warzywami

Kofty

Składniki

Kofty:

    • 500 g mięsa wołowego
    • 300 g mięsa drobiowego (ja użyłam piersi z kurczaka)
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka kolendry
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki ostrej papryki
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek

Dip z pieczonej papryki:

    • 3 czerwone papryki
    • 2 ząbki czosnku
    • 300 g jogurtu greckiego
    • sól, pieprz
    • łyżeczka soku z cytryny

Ryż z warzywami:

    • 200 g ryżu
    • łyżka masła
    • sól, pieprz
    • pół łyżeczki curry
    • około 300 g mrożonego groszku z marchewką
    • 2 szklanki bulionu lub wody

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Instrukcja

Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W moździerzu ucieramy kolendrę, mieszamy z resztą przypraw. Dodajemy je do mięsa razem z 1/3 szklanki zimnej wody. Wyrabiamy mięso (w trakcie wyrabiania woda szybko wchłonie w mięso). Okładamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w pojemniku z zimną wodą. Z mięsa formujemy podłużne, grube kotlety. W środek wybijamy patyczek do szaszłyka. Patelnię grillową rozgrzewamy, polewamy ją odrobiną oliwy. Smażymy kofty z każdej strony na rumiany kolor.

Dip z pieczonej papryki:

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Paprykę układamy skórką do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ją do momentu kiedy będzie miękka a skórka będzie przyrumieniona wręcz czarna. Studzimy.Obraną ze skórki paprykę przekładamy do moździerza. Dodajemy sól, pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ucieramy do uzyskania papki. Masę przekładamy do miski i mieszamy ją z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy.

Ryż z warzywami:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy suchy ryż i przesmażamy go kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy bulion lub wodę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. (5 minut po gotowaniu ryżu dodajemy warzywa oraz przyprawę curry. Doprawiamy solą oraz pieprzem.Kofty podajemy z ryżem i paprykowym dipem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Marta gotuje

Powiązane posty

Dodaj komentarz

 (z http://)