Kofty na patelni grillowej MasterChef

  02.03.2015

Autorkabloga kulinarnego 'Pasja smaku' zaprezentowała kofty, czyli greckie kotleciki, które ugrillowała na patelni grillowej Ballarini z limitowanej serii MasterChef! Gorąco zaprsszamy do wypróbowania tego aromatycznego dania oraz zapoznania się z recenzją patelnii, zamieszczonej pod przepisem na blogu 'Pasja smaku'!

Kofty na patelni grillowej MasterChef

Kofty

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • szczypta mielonej kolendry
  • chili

Instrukcja

  1. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków, tak by dobrze do nich przylegały.
  2. Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły".
  3. Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem startej skórki z cytryny i papryczki chili. Do greckich przysmaków podałam kaszę jaglaną.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Pasja smaku

Autor: Pasja smaku

Dodaj komentarz

 (z http://)